BÜYÜKKABACA KÜLTÜR VE EĞİTİM VAKFI BURS YÖNETMENLİĞİ

Madde:1 Amaç

       Memleketimizin ve kasabamızın  geleceği olan gençlerimize imkan tanımak  ve eğitimlerine yardımcı olmak suretiyle ileride seviyesini yükseltmek ve bu sayede ülke kalkınmasına destek vermektir

         Amacımıza ulaşmak için Büyükkabaca kültür ve eğitim vakfı tarafından hazırlanan bu yönergede öğrencilere verilecek karşılıksız bursların esas ve Sartları maddeler halinde bildirtilmiştir.

 Madde:2 Kapsam 

          Bu yönerge ;  ülke sınırları içerisinde yer alan Yükseköğretim Kurumlarında ön lisans  ,lisans yüksek lisans düzeyinde öğrenim gören  veya bu kurumlara girme hakkını elde etmiş an çak öğrenimine kendisinin veya ailesinin imkanlarıyla devam edemeyen başarılı öğrencilere karşılıksız olarak vakıfça verilecek burslar ve bursların ödenmesi ile ilgili usul işlem ve hükümleri kapsar.

  Madde :3 Tanımlar

   Bu yönergede adı geçen;

   Vakıf:  Büyükkabaca Kültür ve Eğitim Vakfı:

   Bur siyer : Vakıftan burs almaya hak kazanan öğrenci

   Yönetim Kurulu : Büyükkabaca Kültür ve Eğitim Vakfı yönetim kurulu

   Üniversite: Burs sağlanan öğrencilerin öğretim gördüğü yüksek öğretim Kurumları

   Burs komisyonu: Burs başvurularını değerlendirerek nihai karar için vakıf yönetim kuruluna önerilmesi maksadıyla mütevelli heyet tarafından oluşturulan komisyonu ifade eder 

      Madde :4 Burs Türleri

       4-1 Büyükkabaca Kültür Ve Eğitim Vakfı kaynağından sağlanan Burslar Vakfın kaynakları kullanılarak yönetim kurulunca belirlenen esaslar çerçevesi içinde tahsis edilmiştir.

       a-Tüm konu ve sınıflarda lisans öğrenimi yapan öğrencilere verilecek Lisans bursları.

        b-Lisans üstü ve doktora bursları

        c- meslek yüksek okulu bursları

  Bursiyerin doğum yeri Senirkent ilçesi Köy ve Kasabaları olmalıdır.Veya doğum yeri farklı yerler olmakla beraber nüfus kaydında Senirkent ilçesinde kayıtlı olduğu belirtilmelidir.  Bu şekilde burs tahsis edilecek öğrencilerin Yönetim Kurulunca burs kontenjanı ayrılan

beldelerden üniversitelerin örgün öğretim programlarına yerleştirilmiş olmaları gerekir( açık öğretim ve özel vakıf üniversitelerin öğrencilerini kapsamaz).

  4.2  Büyükkabaca kültür ve eğitim Vakfı dışındaki Kaynaklardan sağlanan şartlı bağış bursları : vakıf kaynakları dışında gerçek ve tüzel kişi yada kurumlar tarafından yapılan ‘ şartlı burs bağışları’ndan bağış yapanın isteğine göre tahsis edilir.

   a-Bursiyer adı belirtilmiş burslar; isimleri şartlı bağışçı tarafından belirlenen öğrencilere tahsis edilir.(açık öğretimi kapsamaz)

  1. b. Yönetim kurulu madde 4.1deki ifade edilen burs türleri üzerinde değişiklik yapmaya yetkilidir.

Madde:5 Genel Kurallar

    5-1 Vakıf Kaynaklarından sağlanacak burslar için aşağıdaki kurallar geçerlidir.

  1. Burstan yararlanabilmek için yurtiçindeki eğitim kurumlarında tam zamanlı öğrenci statüsünde kayıtlı olmak gerekir.
  2. Bursların kontenjan, kapsamı ve koşulları, öğrencilerde aranacak nitelikler, yönetim kurulu tarafından belirlenir.

     c.Kişi ve kuruluşlardan gelen burs isteklerine Yönetim Kurumlarınca belirlenen esaslar dikkate alınmak suretiyle cevap verilir.

     d.Burslar Türkiye de öğrenim gören T.C uyruklu ve Senirkent nüfusuna kayıtlı olan öğrencilere sağlanır.

      e.Üniversiteye giriş bursundan yararlanmak için öğrencinin başarılı ve maddi desteğe ihtiyacı olması gerekir.

      f.Başka kaynaklardan aylık nakit yardım şeklinde burs alanlara vakıftan burs verilemez.(Kredi ve yurtlar kurumundan alınan öğrenim kredi ve engelli öğrencilere verilen burslar hariç)

     g.Burslar karşılıksız olup öğrenciye bir mecburi hizmet yada geri ödeme yükümlülüğü getirmez.  

5.2 Büyükkabaca  Kültür Ve Eğitim Vakfı kaynakları dışında gerçek ve tüzel kişi ya da kurumlar tarafından yapılan ‘’ şartlı burs bağışları’’ kapsamındaki bursların dağıtımı; bağış yapanın lisans, lisansüstü, orta öğretim ve ilköğretim düzeyleri için belirlediği koşullar çerçevesinde icra komitesi kararı ile kesinleşir bağış şartında bursiyerler ile ilgili koşul/ yükümlülük belirtilmemişse bu yönergedeki tüm hükümler şartlı bağışlardan sağlanacak burslar için de geçerlidir.

  1. Burs koşul ve kapsamlarının belirlenmesi, duyurulması

6-1 Burslar için ayrılacak para miktarı her yıl yönetim kurulu tarafından belirlenir ve mütevelli heyet tarafından onaylanarak bütçede yerini alır.

6,2 Burs kontenjanı ayrılacak üniversiteler, kontenjanlar , burs miktarı, üniversite giriş puan türleri ve başvuru için adaylardan istenecek en az puanlar ve diğer koşullar Yönetim Kurulu tarafından her yıl belirlenir.

6,3 Burs başvuru ile ilgili duyuru: LYS yerleştirme sonuçlarının açıklanmasını takiben vakfın web sayfasında ve gerekirse gazetelerde ilan edilir.

7.Başvuru, Değerlendirme, Vakfa bildirim

7-1 Yeni Bursiyerler     

     Yeni bursiyer adayları ilan edilen tarihler arasında istenen belgeleri tamamlayarak vakıf bürosuna başvuru yaparlar yönetim kurulu yeni burs başvurularını inceleyerek koşulları sağlayan öğrenciler arasından secim yapar ve bursiyer adaylarını tespit eder.

 7-2  Eski Bursiyer

      Geçen yıllardan burs alan bursiyerler burs başvurularını yenilemesi gerekir.Ayrıca her öğretim yılı sonunda akademik ve disiplin durumları ile okullarından alacakları başarı ve net durumuna ilişkin belgeleri doğrudan Büyükkabaca Kültür ve Eğitim Vakfına gönderirler.

  7-3 Bursiyer Bildirimi Kontrolü

          Büyükkabaca Kültür ve Eğitim Vakfı gerek görürse verilen bilgileri araştırabilir. Araştırma sonucunda bilgilerde yanlışlık olduğu tespit edildiği takdirde kontenjan azaltma veya kontenjanı iptali yoluna gidebilir.

BAKKEV de her bir öğrenci için dosya tutulur Bu dosyalarda; yapılan ödemeler, öğrencinin başarı ve genel durumu yer alır.

   8- Burs ödemeleri

      a-Burs kapsamındaki aylık nakit ödemeler Kasım-Haziran arasında 8 ay süresince yapılır.

      b- Ödemeler ilgili dönem için ders kaydını tamamlamış öğrenciler için geçerlidir.

     c-Öğrenciye yapılacak ödemeler her ayın ikinci haftasında öğrencinin banka hesabına yatırılır veya havale edilir.

9.Burs Süresi

         Burslar ilke olarak bir(1) yıl ve burs ödeme süresi yıllık öğrenim süresi olan 8 aydır (bir yıllık dönem kasım-aralık ve ocak haziran aylarını kapsar) müteakip  yıllardan bu yönergenin  5. Maddesindeki koşullar uygunluğun devam edenlere yeniden değerlendirme yapılarak burs vermede öncelik tanınır. Başarı gösteren öğrencilerin bursları mezun oluncaya kadar devam edebilir .Öğrencinin her sene  öğrenci belgesi ve not çizelgesini/ transkriptini BAKKEV e getirmesi halinde bursunun devam etmesi esastır.

   10,Bursun Kesilme halleri 

      Büyükkabaca kültür ve eğitim vakfı bursları aşağıdaki belirtilen hallerde kesilir.

       a-Öğrencinin devam etmekte olduğu öğretim kurumundan mezun olması

       b-öğrencinin bulunduğu öğretim kurumuna geçici veya sürekli  okuldan uzaklaştırma cezası ile cezalandırılması, hürriyeti bağlayıcı bir ceza veya ağır para cezasına mahkum olması         

 c- öğrencinin burs başvurusu formunun ve eklerinin gerçeğe aykırı olarak doldurulduğunun  anlaşılması

       d-Öğrencinin kensine tahsis edilen bursu almaması

       e-Başarı durumunun burs komisyonunca belirlenen not seviyenin altına düşmesi

       f-Her öğretim yılı sonunda öğrenci belgesi ve not çizelgesinin zamanında vakfa teslim edilmemesi

        I-  Sene kaybetmeden yatay geçiş yapanlar haricinde okul değiştirenlerin ve öğrencinin talebi halinde Yönetim kurulu talebi halinde bursları kesilir.

        h-Başarı gösteremeyen ve bu yetersiz başarı veya başarısızlığı için sağlık, ailevi ve yönetim kurulunca kabule şayan bir mazereti bulunmaması.   

  11.Bursun yeniden verilmesi

      Öğrencinin devam etmekte olduğu sınıfta kalması halinde kesilen burs bir sonraki sınav döneminde en az iyi derecede veya not ortalamasının ilgili maddelerde belirtilen not ortalaması seviyesinde veya daha yüksek olması halinde burs kontenjanının müsait olması şartı ile bir defaya  mahsus olmak üzere yönetim kurulu kararı ile burs yeniden verilebilir.

12-Burs alan öğrencinin takibi

BAKKEV den karşılıksız burs alan öğrencinin öğrenim durumu görevli personel tarafından devamlı takip ve kontrol edilir.

Büyükkabaca Kültür ve Eğitim Vakfı bürosunda her bir öğrenci için bir dosya tutulur bu dosyalarda yapılan ödemeler öğrencinin başarı ve genel durumu yer alır.Öğrencilerin öğrenim durumunun gerektiği gibi izlenebilmesi için bütün burs alan öğrencilerin durumlarını belirten bilgi ve belgeleri zamanında BAKKEV ‘ e göndermeleri zorunludur.

  13.Başvuru İçin Gerekli Belgeler

a-Burs verilecek öğrencilerde aşağıdaki sıralanan nitelikler aranır.

T.C. vatandaşı olmak

Gelir düzeyi düşük olmak

Başarı koşullarına haiz olmak

Adli sicil kaydı bulunmamak

Vakfın milli ve manevi değerlere gösterdiği hassasiyete riayet etmek

 b.Burs verilecek öğrenciler aşağıdaki sıralanan evraklar istenir.

Nüfus cüzdanı örneği

İkametgâh ilmühaberi

Yüksek öğretime yeni başlayan adayların ÖSYM sınav sonuç belgesi çıktısı ve  okula kayıt olduğuna dair öğrenci belgesi

* Yüksek öğretim ara sınıf bursiyer adayları için başarı belgesi olarak ; tamamlanan son ders yılı veya yarı yıl itibariyle aldığı notları bütün derslein genel not ortalamasını gösteren belge(transkript)

Birinci sınıf öğrenciler için ÖSYM sınav sonuç belgesi ve öğrenci belgesi

Aile nüfus kayıt örneği

 14-Mali Hükümler

Verilecek her türlü bursların sayısı para olarak miktarı vakıf yönetim kurulu tarafından bütçede bu iş için ayrılan ödenek göz önüne alınarak  tespit edilir. Yönetim kurulu bu iş için gerektiğinde bütçenin diğer kalemlerinden aktarma yapılabilir.         

   15-Yönerge kapsamında olmayan konular

         Yönerge kapsamındaki konular hakkında yapılacak işlemler vakıf yönetim kurulunun yetkisindedir.

   -Yürütme

 Bu genelge Büyükkabaca Kültür ve Eğitim vakfı(BAKKEV)  yönetim kurulunca yürütülür.

  -Yürürlük

İş bu yönerge Büyük Kabaca Kültür Ve Eğitim Vakfı (BAKKEV)  Yönetim kurulunun  ………….Tarih ve ……………. sayılı kararı ile  yürürlüğe girmiştir.         

  YÖNETİM KURULU