VAKFIN ADI

Madde 1.Vakıfın adı Büyükabaca Kültür ve Eğitim Vakfıdır. İş bu isme resmi senette sadece vakıf  denilecektir.

VAKFIN MERKEZİ

Madde 2. Vakfın merkezi Isparta İli, Senirkent İlçesi’nde olup, adresi Büyükabaca Kasabası Sultan Süleyman Mahallesi S.Demirel Bulvarı No 15/3 dür.

VAKFIN GAYESİ:

Madde 3.

  1. İlk ,orta ve yükseköğretim kademelerinde okuma imkanı olmayanlara karşılıksız ve sair şeklinde nakdi aynı yardımda bulunur ,burs verir.
  2. Yurt içinde ve yurtdışında doktora ve araştırma bursları verir. Lüzum görülen konularda özel araştırmalar yaptırır.
  3. İlk, orta ve yükseköğrenim kademeleri öğrenciler için yurtlar, eğitim tesisleri, barınacak yerler sağlar, aşevleri, okuma ve çalışma salonları, eğitim ve dinlenme kampları açar ve yönetir veya ilgili kamu kurumlarına devreder.
  4. Müze ve sergiler açar. Yabancı dil kursları, seminerler, konferanslar, yurtiçi ve yurtdışı kültürel seyahatler düzenler.
  5. İlk, orta ve yükseköğrenim yapma imkanı bulamamış kimseler için kültür ve yetiştirme kursları ve meslek kursları açar ve yönetir.
  6. Kanunların aradığı genel şartlar dairesinde ilk her türlü tahsil seviyesinde kurslar tertiplemek, özel hastane ve klinik ve dispanserler tesis etmek. Çocuk bakım yuvaları ve anaokulları açarak kimsesiz ve bakıma muhtaç çocuklar için pansiyon ve imaret gibi hayır yuvaları açmak, fakirlere , fakir hastalara, fakir dul ve yetimlere vakfın mali imkanları nispetinde her türlü yardımda bulunur.
  7. Müspet ilimler ve milli kültürümüze aykırı düşmeyen konularda ve alanlarda münferit ve periyodik yarışmalar düzenler. Destekleme armağanı koyar.
  8. Vakfın amaçlarına aykırı düşmeyen alanlar da çalışma gösteren öteki resmi ve özel kuruluşlarla ve kişilerle işbirliği yapar. Sözlü, yazılı ve pratik sanat alanlarına giren eser sahiplerinin eserlerini satın alır, yayınlar, tevzi eder, telif haklarını satın alır veya aldığı telif haklarını uygun görülecek şekilde değerlendirip satar, bu hususun teminin de gerekli anlaşmaları yapar.
  9. Milli kültürün korunmasında, halkın manevi değerlere olan ilgisinin arttırılmasında ve güçlendirilmesinde gerekli çalışmaları yapar. İcap eden tesisleri kurar ve bu kabil çalışmaları yapan özel ve resmi kuruluş ve kişilerle ilişkiler kurar. Şartlı veya karşılıksız yardımda bulunur.

İ. Halkın dini ve manevi maksat ve ölçüler içinde yapmak istediği münferit ve toplu yardımların, filtre ve zekat yardımlarının, yardım edenlerin arzuları veçhi ile gerçekleştirilmesi de düzenleme ve yönetme çalışmaları yapar.

  1. Vakfın gayesinin tahakkuku için her türlü hayır kurumlarından bağış ve yardım kabul eder. Bu kabil kuruluşlara bağış ve yardımda bulunabilir.
  2. Vakfa gelir temin etmek maksadı ile ticari işletmeler kurar ve kurulmuş işletmelere iştirak eder.
  3. Vakfın gayesine uygun yapı, üretim, tüketim, tasarım vs. hususlarda kooperatifler ve mahalli birlikler kurmak, kurulmuş ve kurulacak kooperatif ve birliklerine ortak olmak.
  4. Vakfın genel amacına aykırı düşmeyen öteki bütün çalışmalarda bulunur.

VAKFIN FAALİYETLERİ

Madde 4. Vakıf kendi organlarından başka hiçbir yere bağlı olmayan bağımsız bir kuruluştur. Vakıf, siyasi amaçlara araç edilemez. Vakıf madde 3’ de belirtilen amaçları gerçekleştirmek için aşağıdaki faaliyetleri yapar;

  1. Gerçek ve tüzel kişilerden temin edilecek taşınır, taşınmaz malı satın alabilir. Bağış yoluyla kabul edilebilir. Amacı doğrultusunda harcamalarda bulunabilir Kısacası vakıf fiil ehliyeti içinde her türlü ayni ve şahsi haklar edinebilir. Bunları dilediği gibi elden çıkarabilir.
  2. Vakfı tanıtıcı kermes, şölen, çay, sergi, defile, gösteri gibi faaliyetlerde bulunur. Bu faaliyet ya da diğer faaliyetler için komiteler kurar.
  3. Vakfın gaye bölümünde zikredilen hizmetler için gerektiğinde ayrı fonlar oluşturur.

VAKFIN GAYESİNİ GERÇEKLEŞTİRMEK İÇİN YAPABİLECEĞİ İŞ VE İŞLEMLER\r\n

Madde 5. Vakıf gayesine ulaşmak için taşınır ve taşınmaz mallara bağış, vasiyet, satın alma ve kiralama suretiyle sahip olmaya ve kullanmaya yakıtlara ilişkin yasa hükümleri uyarınca sahip olduklarını satmaya devir ve ferağ etmeye, gelirlerini almaya ve harcamaya, vakıf malvarlığına giren bir ya da birden çok taşınmaz mal veya gelirlerini bir ya da bir çok kez yatırımda kullanmaya, vakıf amaç ve hizmet konularına aykırı olmamak koşulu ile yapılacak bağış ve vasiyet, satın alma ve diğer yollarla mal ettiği taşınır ve taşınmaz malları ve paraları yönetim ve tasarrufa, menkul değerleri almaya ve vakfın amacı doğrultusunda bunları değerlendirip satmaya, vakfın amaçlarına benzer çalışmalarda bulunan yurtiçi ve yurtdışındaki vakıflar, gerçek ve tüzel kişiler ile işbirliği yapmaya kamu kurum ve kuruluşları dışındakilerden yardım almaya, bu yardımı sağlamak için anlaşmalar yapmaya, taşınmaz malların irtifak, intifa, sükna, üst, rehin, ipotek gibi mülkiyetten gayri ayni haklarını kabule, bu hakları kullanmaya, olan yada olacak gelirleri ile kuracağı sözleşmeler için taşınır ve taşınmaz malların rehin ve ipoteği dahil her türlü güvenceleri almaya geçerli banka kefaletlerini kabule, vakfın amaç ve hizmet konularını gerçekleştirmek için gerektiğinde ödünç almaya, kefalet, rehin, ipotek ve diğer güvenceleri vermeye, vakfın amaç ve hizmet konularına uygun olarak yürütülen ve yürütülecek projelerden ve her türlü çalışmalardan gelir elde etmeye ve vakfa gelir sağlamak amacı ile olağan işletme ilkelerine göre çalışacak iktisadi işletmeler, şirketler kurmaya, kurulu olanlara iştirake, bunları doğrudan işletmeye yada denetimi altında bir işletmeciye işlettirmeye, vakfın amaç ve hizmet konularından birinin yada tümünün gerçekleştirilmesi için yararlı ve gerekli görülen girişim ve tasarruf mal edinme, inşaat ve benzeri sözleşmeleri yapmaya Türk Medeni Kanunun 48.Maddesinde belirtildiği üzere izinli ve yetkilidir. Vakıf bu yetki ve gelirlerini Türk Medeni Kanunu ile yasaklanan maksatlarla kullanamaz.

VAKFIN KURULUŞ MAL VARLIĞI

Madde 6. Vakfın kuruluş malvarlığı kurucular tarafından vakfa tahsis edilmiş olan 61.500 Türk Lirası’dır. Kuruluş malvarlığı, vakfın kurulmasını müteakip, malvarlığına yapılacak ilavelerle arttırılabilir.

VAKFIN ORGANLARI

Madde 7. Vakfın organları aşağıda gösterilmiştir.

  1. Mütevelli Heyet
  2. Yönetim Kurulu
  3. Denetim Kurulu

MÜTEVELLİ HEYET

Madde 8.

  1. Mütevelli Heyeti üyeleri işbu vakıf senedi altında imzaları bulunan 12 kişidir.
  2. Vakıf çalışmalarında faydalı olacakları düşünülen kişiler ile vakfa menkul ve gayrimenkul bağışında bulunanlar yönetim kurulunun teklifi ve Mütevelli heyetin kararı ile vakfa üye kaydedilirler.
  3. Mütevelli heyet üyeliğinin ölüm, istifa ya da başka bir nedenle boşanılması halinde, boşalan üyeliklere, yönetim kurulunun veya mütevelli heyet üyelerinin teklifi ve mütevelli heyetin kararıyla seçim yapılır.

MÜTEVELLİ HEYETİN GÖREV VE YETKİLERİ\r\n

Madde 9- Mütevelli heyet vakfın en yüksek karar organıdır. Mütevelli heyetin yetkileri aşağıda gösterilmiştir:

  1. Yönetim kurulunu seçmek,
  2. Denetim kurulunu seçmek,
  3. Vakfın yönetim kurulunca hazırlanan faaliyet raporu ile denetim kurulu raporlarını görüşüp incelemek yönetim kurulunun ibrası konusunda karar vermek,
  4. Yönetim kurulunca hazırlanacak vakıf iç mevzuat tasarılarını aynen veya değiştirerek kabul etmek,
  5. Yönetim kurulunca hazırlanacak yıllık bütçe tasarılarını aynen veya değiştirerek kabul etmek,
  6. Kamu görevlileri dışındaki yönetim ve denetim kurulu üyelerine huzur hakkı verilip verilmeyeceğini verilecekse miktarını belirlemek,
  7. Gerektiğinde vakıf senedinde ilave ve değişiklikler yapmak,
  8. Vakıf faaliyetleri konusunda genel politikaları belirlemek.
  • Yönetim kurulu tarafından önerilen üyelikleri karara bağlamak.

MÜTEVELLİ HEYETİN TOPLANTI ZAMANI, GÖREVLERİ KARAR NİSABI:\r\n

Madde 10.

  1. Mütevelli heyetin ilk toplantısı, vakfın tescilini müteakip 1 ay içinde yapılır.
  2. Bilanço ve çalışma raporlarının onaylanması konularını görüşmek üzere şubat ayı içinde,
  3. Bütçe ve çalışma raporlarının onaylanması ile seçimlerin yapılmasına ilişkin konuları görüşmek üzere kasım ayı içinde toplanır.

Mütevelli heyet ayrıca yönetim kurulunun gördüğü lüzum üzerine veya Mütevelli heyet üyelerinin en az üçte birinin yazılı olarak yönetim kurulundan talepte bulunmaları halinde olağanüstü olarak toplanabilir. Olağan ve olağanüstü toplantılarda, ilan olunan gündemde yer almayan konular görüşülemez. Ancak , olağan toplantılarda divanın teşkilinden hemen sonra, hazır bulunanların, en az onda birinin yazılı önerisi ile sene değişikliği ve vakıf organları ile vakfa yükümlülük ve sorumluluklar yükleyecek konular dışında gündem madde ilavesi mümkündür. Toplantı tarihi, yeri, saati ve gündemi, toplantı gününden en az 7 (yedi) gün önce imza karşılığı ve ya üyelere ulaşacak şekilde taahhütlü mektupla bildirilir.

Mütevelli heyet üye tam sayının yarısından bir fazlası ile toplanır. Çoğunluk sağlanamadığı taktirde toplantı bir hafta sonra aynı gün ve saatte aynı yerde yapılır. Bu ikinci toplantıda toplantı nisabı, üye tamsayının üçte birinden (1/3) az olamaz. Mütevelli heyet karar yeter sayısı ise, toplantıya katılan yarıdan bir fazlasıdır. Oyların eşit olması halinde, divan başkanının oyu iki oy sayılır. Oylamanın ne şekilde yapılacağı ayrıca karara bağlanır. Her üyenin tek oy hakkı vardır. Toplantıya gelemeyecek üye, Mütevelli heyetten bir başka üyeyi vekil tayin edebilir. Bir şahısta birden fazla vekalet toplanamaz. Vakıf senedinde yapılacak değişiklik, düzeltme veya ilaveler için karar yeter sayısı, üye tam sayının üçte ikisidir.

YÖNETİM KURULU:

Madde 11. Vakıf yönetim kurulu, Mütevelli heyetçe iki yıllığına seçilecek 7 asil ve 3 yedek üyeler oluşur. Yönetim kurulunun asil üyelerinden en az 4’ü, yedek üyelerden en az ikisi Mütevelli heyet üyesi olmak zorundadır. Yönetim kurulunun ilk toplantısında başkan, başkan yardımcısı ve muhasip üye seçilerek görev taksimi yapılır.

Görev süresi bitmeden herhangi bir sebeple yönetim kurulu üyeliği sona eren üyenin yerine, sırasına göre yedek yedek üyelerden biri göreve çağrılır. Yönetim kurulu üye sayısı herhangi bir sebeple 4’ün altına düşerse yönetim kurulu düşmüş olur. Bu durumda en geç bir ay içerisinde mevcut yönetim kurulu üyelerinden biri tarafından mütevelli heyet çağrısı yapılarak mütevelli heyetçe yeni yönetim kurulu katılmayan yönetim kurulu üyesi, bu görevden çekilmiş sayılır. Toplantı yeter sayısı 4 olup, kararları mevcudun çoğunluğu ile alınır. Oyların eşit olması halinde başkanın oyu iki oy sayılır. Alınan kararlar noter tasdikli karar defterine yazılarak imzalanır.

YÖNETİM KURULUNUN GÖREV, YETKİ VE SORUMLULUKLARI:

Madde 12. Yönetim kurulu, vakfın idare ve icra organındır. Bu sıfatla yönetim kurulu:

  1. Vakıf gayesi doğrultusunda her türlü kararı alır ve uygular.
  2. Mütevelli heyetçe belirlenen genel politikalar ışığında, vakıf faaliyetlerinin Düzenli ve verimli olarak yürütülmesini sağlar. Bu bağlamda gerekli iç mevzuat tasarılarını hazırlar ve Mütevelli heyetin onayına sunar.
  3. Vakıf malvarlığının değerlendirilmesi ve yeni mali kaynaklara kavuşturulması hususunda gereken çalışmaları yapar.
  4. Vakıf tüzel kişiliği adına, bütün gerçek ve tüzel kişilerle hukuki, mali ve sair konularda gerekli girişimlerde bulunur ve işlemler yapar.
  5. Görev, yetki ve sorumlulukları açıkça önceden belirlenmek kaydıyla vakfa müdür atar, vakıf genel sekreterliği veya benzeri yardımcı birimler oluşturulabilir, gerektiğinde görevlerine son verilir.
  6. Vakıfta istihdam edilecek personeli belirler, atamasını yapar, ücretini tayin eder, gerektiğinde işlerine son verir.
  7. İlgili mevzuat hükümleri çerçevesinde ve Mütevelli heyetin onayını almak şartıyla yurtiçinde ve yurtdışında şube ve temsilcilik açılmasına ve kapatılmasına karar verir, bu hususta gereken işlemleri yapar.
  8. Vakfın muhasebe işlerini takip ve kontrol eder, hesap dönemi sonunda gelir-gider cetveli ve bilançoların düzenlenerek ilgili idareye gönderilmesini ve ilanını sağlar.
  9. Mütevelli heyetin kabul ettiği yıllık bütçeyi uygular.
  10. Mütevelli heyet toplantıları ile ilgili hazırlık işlemlerini yerine getirir.
  11. Mütevelli heyet toplantılarında, döneme ait vakıf faaliyet raporunu ibraya sunar.
  12. İlgili mevzuat ile vakıf senedi ve vakıf iç mevzuatının gerektirdiği diğer görevleri yapar.

VAKFIN TEMSİLİ:

Madde 13. Vakfı yönetim kurulu temsil eder. Yönetim kurulu bu temsil yetkisini yönetim kurulu başkanı ve başkan yardımcısına devredebilir. Yönetim kurulu, genel veya belli hal konularda, belirteceği esaslar dahilinde kendi üyelerinden bir veya birkaçını, yetkili memur ve memurlarından herhangi bir veya birkaçını temsilci veya temsilciliklerini, herhangi bir sözleşmeyi akdetmeye, mukavele, hukuki belge veya senedi vakıf nam ve hesabına tanzim ve devretmeye de yetkili kılabilir.

 DENETİM KURULU:

Madde 14. Denetim kurulu Mütevelli heyet adına vakfın faaliyet ve hesaplarını denetlemek için kurulmuş bir organdır. Denetim kurulu, Mütevelli heyetçe kendi içinden veya çoğunluk oluşturmamak üzere dışarıdan iki yıl seçilecek 3 kişiden oluşur. Ayrıca 1 yedek üye seçilir. Herhangi bir sebeple ayrılan asıl üye yerine yedek üye göreve çağrılır.

Denetim kurulu, incelemelerini tüm defter, kayıt ve belgeler üzerinde yapar. Hesap dönemi itibari ile düzenlenecek rapor, Mütevelli heyet toplantısında en az 15 gün önce Mütevelli heyete gönderilmek üzere yönetim kuruluna verilir.

HUZUR HAKKI:

Madde 15. Kamu görevlileri dışındaki yönetim ve denetim kurulu üyelerine huzur hakkı veya ücret verilip verilmeyeceğini, verilecekse bunun miktarını Mütevelli heyeti belirler.

(Üyeler arasında kamu görevlisi bulunması halinde 5072 sayılı Dernek ve Vakıfların Kamu Kurum ve Kuruluşları ile ilişkilerine Dair Kanunun 2’nci maddesinin € fıkrası gereğince huzur hakkında ödenmeyecektir)

 VAKFIN GELİRLERİ:

Madde 16- Vakfın gelirleri aşağıda gösterilmiştir\r\n

  1. Vakfın amacına uygun her türlü şartlı, şartsız bağışlar ile yardımlar.
  2. Vakfın faaliyetlerinden elde edilecek muhtelif gelirler.
  3. İktisadi işlemler, iştirakler ve ortaklıklardan sağlanacak gelirler.
  4. Vakfın menkul ve gayrimenkulleri ile diğer varlık ve haklarının değerlendirilmesi ile sağlanacak gelirler.

 VAKIF GELİRİNİN TAHSİS VE SARF EDİLECEĞİ YERLER:

Madde 17. Vakfın yıllık brüt gelirlerinin en az üçte ikisinin vakfın amaçlarına, kalanı yönetim ve idame giderler ile ihtiyata ve vakıf malvarlığını artırıcı yatırımlara tahsis ve sarf olunur.

 RESMİ SENET DEĞİŞİKLİĞİ:

Madde 18. Vakıf senedinde yapılacak değişiklikler yönetim kurulunun veya Mütevelli heyet üyelerinin en az beşte birinin 1/5) yazılı teklifi ile Mütevelli heyet üye tamsayısının en az üçte ikisinin (2/onayı ve mahkeme tarafından verilecek karar ile yapılır.

 VAKFIN SONA ERMESİ:

Madde 19. Vakfın herhangi bir sebeple sona ermesi halinde borçların tasfiyesinden arta kalan mal ve hakları Büyükkabaca’ da kurulan ve faaliyet gösteren, vakfın görev ve faaliyet tanımına uygun bir kuruluş devredilir.

Vakfın sonra ermesi ancak yönetim kurulunun veya Mütevelli heyet üye tamsayısını en az yarısından bir fazlasının yazılı teklifi ve Mütevelli heyet üye tamsayısının üçte ikisinin (2/3) onayı ve mahkeme tarafından verilecek karar ile mümkündür.

 VAKIF SENEDİNDE BULUNMAYAN HUSUSLAR:

Madde 20. İş bu vakıf senedinde bulunmayan hususlar hakkında Türk Medeni Kanunu ve bu kanunun tatbikine dair tüzük hükümleri uygulanır.